Saturday, February 20, 2010

Ahdistavaa massaa?

Taas tässä on ollut vähän aikaa taukoa viime kirjoituksesta, että nyt vasta jaksan päivittää.
En sittenkään päässyt sinne Rovaniemelle kun se flenssu iski kesken kaiken ja sitte meniki viikonloppu vähän ohi :'D

Tämän päivän olen siivoillu hieman huonetta ja imuroinut villakoirat nurkista ja kylällä näky turisteja ko kärpäsiä kakalla, kun on tämä vaihtopäivä ja etelässä on hiihtolomat -täällä vasta 10 viikkolla.

Mutta asiaan miksi tulin tänne jotain kirjottamaan -päivityksen puutten lisäksi-, tuli mieleen tuossa vasta mitä yksi kaveri sanoi lukiolla mulle tästä japaniharrastuksesta että "Olet jo massaa."
Ensin nauroin sille hyvän tovin, mutta sitte aloin miettimään, että olenko tosiaan muuttumassa massaksi tämän jiiru- ja lolityylien kanssa? Mutta jos ajatellaan pienen paikkakunnan kannalta, olen tällä hetkellä tosiaankin se ainoa näitä tyylejä harrastava ja aidosti kiinnostunut japanista, siten siis että se näkyy olemuksessa jo.
Japani'villitykseni' alkoi jo seiskalla, mutta kasin puolivälissä alkoi vasta näkymään, ja monet oli aluksi että "lol mitä tuo on?", mutta tajusivat hiljalleen pukeutumiseni idean.
Tietenkin sukulaiset olivat ensimmäisenä "kyllä se menee ohi", mutta onkos sittenkään mennyt? :'D Ja pahempaan on vain menossa.

Ja tämäkin asia on etelässä taas toisin.
Siellä varmaan Helsingissä Kampin lähettyvillä näkyy parempia ja taas ei niin parempia jiiruja plus muita 'japsihörhöjä', että joillakin mahdollisesti pursuaa jo korvista kyllästymiseen saakka.
Eihän tämä koko japanijuttu edes muutama vuosi sitte, ollut vielä näin iso, mutta hyvää vauhtia kasvanut koko ajan ja varmasti tulee vielä kasvamaan.

Se miten omaksuin jiirun oli sen erilaisuuden vuoksi. En tosiaankaan halunnut olla tyypillisiä pissiksiä tai niin sanottu taviskaan: t-paita ja farkut.
Ja ehkä se oli osaksi myös kapinaa yleistä kauneusihannetta vastaan, mitä media tyrkyttää joka nurkassa, minkä mukaan pitää olla anorektikon laiha, pitkä, hoikkasäärinen, kauniskasvoinen ja yliseksikäs.

Automaattisesti tätä tyyliä kohtaan on suojelevainen, niiltä jotka sitä eivät välttämättä täysin hallitte tätä, vaikka jokaisella on se vaihe missä kehitytään paremmaksi, you see?
Ja niiltä jotka mahdollisesti sanovat tälle 'truu'hepulle "lol mikä tuoki on olevinaa, ei tollasta saa olla" ja kuvittelevat olevansa itse niitä osaavimpia.
Toisaalta taas yksinkään ei ole mukavaa olla, koska silloin siitä tiedetään vähemmän ja kysymyksiä alkaa tulvia mikä, miksi? Ja silloin kun taas samankaltaisia on useampi, on helpompi selittää asioista niille jotka haluavat tietää enemmän ja tajuavat kuitenkin idean, ettei tarvitse sepustaa koko tyylisuuntien historiaa alkuperäisestä alalajeihin saakka.
Sekä on mukavampaa kun on ihmisiä, joilla on samat kiinnostuksen kohteen, mihin mulla täällä ei taas ole mahollista, ja puheenaiheita on enemmän.

Sitten on taas nämä stereotypiat. Minusta sinuun-leireillä tutuksi tulleet tyypit tunnustivat, että olivat ensimmäisenä ajatelleet minun olevan japsisanoja huuteleva otaku (manga/anime-friikki), joka tyrkyttää jokaiselle luettavaksi yaoia. Ei näin :'D
En enää sen kummemmin animea katso tai mangaa lue (doramat on vieny sydämmeni <3), ja en tosiaankaan huutele kawaiita ja muita sanoja.
Oletettavasti monet olettavat jiirujen olevan myös jotain Fruits Basketin lukioita ja Naruton katsojia. Ja monet yhdistää lolin ja jiirut animeen/mangaan, koska hahmot sattuvat olemaan samannäköisiä.
Ehkä tämä alkaa mennä ohi aiheen, joten takaisin massaan.
Ajatella, että jossain kuten kaikkien tuntemassa Enfant Terriblen-sivustoilla, netissä oleskelevien jossain faaaar away-tyyppien mielipiteet vaikuttavat näinkin paljon, että ne ovat muokanneet loli-käsitystäni vähitellen uuteen uskoon. Esim. enää en niinkään vieraile body linen sivustoilla, vaan jossain baby the stars shine brightin sivuilla.
Kyllähän sitä väkisin muuttuu vähitellen massaksi, vaikka vielä suomen loliyheisöt ovat sinänsä pieniä, mutta että heidän keskuudessaa olisi jo massaa, kirjoittamattomien sääntöjen, millainen lolitan tulisi olla, ja muokkaantuvien ihanteiden vuoksi. Koska ainahan sinua voidaan pitää tyylittömänä rääsykasana, jos olet jollain tapaa muotirikos heihin verrattuna.

Yhteenvetona sanoisin, että joidenkin silmissä olen massaa, ja toisten silmissä taas harvinaisuus (tai jopa idiootin näköinenkin), sehän riippuu ihan missä päin maailmaa elelee ja kuinka avarakatseinen on uusille muotisuuntauksille.

No comments:

Post a Comment